
Onderhoudsadvies
Het onderhouden en schoonmaken van jouw meubels!
Jouw nieuwe meubel is met zorg door je uitgezocht en daar wil je zo lang mogelijk van genieten, toch? Elk meubel heeft daarom onderhoud nodig. Hieronder vind je algemene informatie over het onderhouden van je meubels.
Heb je een specifieke vraag?
Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder!

In onze winkel hebben wij een ruim assortiment met onderhoudsproducten voor
leer, stof en hout. Van verschillende basis-producten tot specialistische zorg voor jouw meubel. Wij adviseren je graag over alle mogelijkheden en wat voor jouw situatie het beste onderhoudsproduct is.
Het beste advies waar wij mee beginnen: Hou je meubels stofvrij! Neem wekelijks een zachte, pluisvrije stofdoek en stof je houten en leren meubels af. Je stoffen bank of (eet)stoel kan je het beste met de stofzuiger - met een zacht meubelopzetstuk - op lage stand reinigen. Met een aanvullend onderhoudsproduct die je meestal elk halfjaar gebruikt, heb je de beste basis voor jouw meubel!
Specialistische zorg voor jouw (design)meubel

Wij werken onder andere samen met LCK Nederland met de merken Keralux®,
Puratex® en Kerawood®. Deze kwaliteitsproducten geven je het juiste onderhoud bij
elk type leer, stof of hout.
Onderhoud voor leer
Er zijn veel verschillende soorten leer verkrijgbaar, maar
bij leer is één ding belangrijk: goed onderhoud!
De onderhoudsmiddelen van Keralux® zijn afgestemd
op het type leer wat op je bank of stoel zit. Wanneer je elk
halfjaar je leer voedt met deze middelen, blijft het leer
mooi en sterk. Wanneer je het leer niet onderhoud, zal
het sneller uitdrogen en verkleuren. Bovendien heb je minder kans om vlekken te kunnen reinigen en juist meer kans op permanente schade. Heeft jouw leren bank zijn beste tijd gehad? Of heb je een bank of stoel van iemand overgenomen? Fris dan de originele kleur op met een Keralux® colour repair set. Met behulp van dit geconcentreerde middel, knapt je bank weer helemaal op. De LCK-database beschikt over tal van leer-kleuren van fabrikanten over de hele wereld. Zit jouw kleur hier toch niet tussen? Dan maakt LCK de juiste kleur op basis van jouw kleurstaal.
Vlekken verwijderen bij leer
Bij afgedekt (gepigmenteerd leer) kan je vlekken veelal gewoon verwijderen met een vochtige doek. Neem eventueel wat leerreiniger bij hardnekkige vlekken. Heb je een specifieke vlek zoals (bal)pen? Informeer dan naar een specifieke reiniger. De open leersoorten (aniline, saddle, vintage, nubuck etc.) zijn kwetsbaarder dan gewoon leer en vragen een ander onderhoud. En soms ook gewoon om geduld. De open leersoorten hebben de eigenschappen om (vet)vlekken te absorberen. Hier gaan soms enkele weken overheen, maar dan zie je langzaam de vlek verminderen. Neem gerust contact op bij specifieke vlekken, zodat we je kunnen adviseren over alle mogelijkheden.
Onderhoud voor stof
Naast het wekelijks reinigen van jouw stoffen meubels, kun je de stoffen - afhankelijk van het type stof - verder onderhouden met de Puratex® Basisset, al dan niet aangevuld met de Puratex® Impregneerspray. Het impregneren van meubels doe je vanaf dag 1 dat je je bank of stoel hebt ontvangen. Door deze behandeling halfjaarlijks te herhalen op alleen de contactplekken (plekken waar je veel zit of die je veel aanraakt), blijf je verzekerd van de beste vlekbescherming voor je meubels. Wollen meubelstoffen hoeven niet geïmpregneerd te worden.
Vlekken verwijderen bij stof
De Puratex® onderhoudsset kun je ook gebruiken bij het behandelen van vlekken. Voor het effectief behandelen van vlekken zijn een paar basisregels. Bijna elke vlek wordt vele malen lastiger te verwijderen wanneer de oppervlakte stoffig is. Het wekelijks stoffen of stofzuigen van je meubels is dus belangrijk.
Reageer zo snel mogelijk bij een vlek! Hoe sneller je de vlek kan behandelen, hoe beter je de vlek eruit krijgt. Haal eerst zoveel mogelijk de substantie van de vlek weg. Vloeistof neem je op met (ongekleurd) keukenpapier. Zuig het helemaal op zonder al te veel te deppen en te wrijven. Een vaste substantie verwijder je zoveel mogelijk met een schone lepel, voordat je met een reinigingsproduct de vlek gaat behandelen.

Voor eerste hulp bij vlekken kun je ook terecht bij James. Een merk dat zich specialiseert in het reinigen van vlekken op stof. Raadpleeg de James vlekkenzoekmachine en vind de oplossing voor het reinigen van specifieke vlekken! In onze winkel hebben wij de verschillende vlekkenreinigers van James op voorraad.
TIP! Een vlek komt altijd onverwacht en op het verkeerde moment. Koop de James starterset met mini-flacons en vlekkenwijzer waardoor je voorbereid bent op allerlei soorten vlekken en meteen kan beginnen met de eerste behandeling!
Onderhoud voor hout, kunststof en keramiek
Houten meubels hebben regelmatig onderhoud nodig. Er zijn verschillende reinigers en lotions van Kerawood® die het hout kunnen voeden en reinigen. Elke afwerking heeft zijn specifieke onderhoud nodig. Een (mat)gelakte tafel vraagt een ander onderhoudsmiddel dan een tafel die in de olie is afgewerkt. Voedt het hout minimaal 2x per jaar om het hout te beschermen tegen vuil en invloeden van buitenaf.
Kunststof (HPL) en keramiek of Dekton zijn eenvoudiger in onderhoud, maar ook voor deze materialen zijn er specifieke reinigers beschikbaar.
Algemene tips voor het onderhoud van deze 'harde' oppervlaktes zijn nagenoeg altijd hetzelfde. Voorkom krassen: zet harde voorwerpen niet rechtstreeks op de tafel, maar gebruik bij voorkeur altijd onderzetters of viltjes. Pas op met hete pannen of hete theekopjes. Zeker bij houten meubelen is het hout (en laklaag) niet bestand tegen deze hitte. Gebruik daarom altijd (hittebestendige) onderzetters. Zet ook nooit natte voorwerpen op tafel. Deze kunnen ook lastige vlekken veroorzaken. Denk hierbij aan een vaas die aan de onderkant nat is, een glas met koud water dat condenseert of een druppel die langs een fles naar beneden loopt. Incidenteel kun je (houten) meubels reinigen met een licht vochtige doek, maar maak het meubel daarna altijd meteen droog.
Ook het leefklimaat in je woning heeft invloed op je (houten) meubels. De ideale temperatuur ligt tussen de 18-22ºC. Plaats je meubel ook nooit te dicht bij een warmtebron en probeer de luchtvochtigheid tussen de 45-55% te houden.
Service Plus Plan - 7 jaar service
Naast de standaard garantie kun je bij aankoop van je nieuwe bank of fauteuil - tegen meerprijs - het Service Plus Plan afsluiten. 7 jaar lang kun je exclusief gebruik maken van een uitgebreid aanbod
aan informatie én krijg je professionele ondersteuning bij problemen met de
meubelconstructie, losse veren, overmatig inzakken van kussens etc. en
service bij calamiteiten zoals losgeraakte stiknaden, knopen, overmatig
plooien van bekledingsstof. Ook een vlekkenservice is inbegrepen.

7 jaar vlekkenservice
5 jaar aanvullende fabrieksgarantie (= totaal 7 jaar)
Professionele ondersteuning bij vragen over onderhoud
Service Plus Plan | certificaat
Wanneer je voor Service Plus Plan kiest ontvang je een persoonlijk service certificaat. Dit certificaat geeft je 7 jaar lang toegang tot uitgebreide service. Op het certificaat staat o.a. vermeld voor welke artikelen je deze service hebt afgesloten. Je vindt op het certificaat ook jouw persoonlijke inlogcode voor het klantportaal.
Professionele hulp bij vlekken | goed onderhoud is noodzakelijk
Een ongeluk zit in een klein hoekje en geen enkel materiaal is 100% vlekwerend. Gelukkig gaan de meeste vlekken er, met het juiste advies en de juiste LCK® reiniger, ook weer uit. Daarom is Service Plus Plan gekoppeld aan LCK® onderhoudsproducten. Met de LCK® onderhoudsset zorg je ervoor dat jouw meubels de beste zorg krijgen die ze verdienen.
Met de eerste-hulpcatalogus en de vlekkentabel kun je direct na het ontstaan van vervuiling adequaat reageren. Hierdoor voorkom je dat er een vlek ontstaat. Kom je er niet helemaal uit?
Dan wordt je vakkundig geholpen door de professionals van POS® en LCK®. Indien nodig komen ze zelfs bij je thuis*!
Onderhoud | LCK® producten (Keralux® & Puratex®)
Nieuwe meubels blijven in topconditie met de onderhoudsproducten van LCK®. Zorg voor regelmatig onderhoud zoals door LCK Nederland wordt geadviseerd. Dit kan met de onderhoudsset die je van ons gekregen hebt. Dezelfde set kun je in onze winkel ook weer opnieuw kopen.
Professionele hulp bij calamiteiten - Service op locatie
De ervaren POS® specialist komt aan huis, zonder voorij- of onderdeelkosten, en doet er alles aan om jouw klacht professioneel en kosteloos te verhelpen*:
-
Bij vlekken in de bekleding
-
Verstevigen/opvullen van losse kussens en vaste zittingen als deze overmatig zijn ingezakt
-
Opspannen van de bekledingsstof bij overmatige plooivorming (indien mogelijk). Plooivorming is vaak een normale eigenschap en kan nooit helemaal uitgesloten worden.
-
Verwijderen van pilling (één maal gedurende garantieperiode, daarna ontvangst pillingapparaat)
-
Vastzetten van losse veren, veringslatten en/of verenclips
-
Gangbaar maken van bedieningsmechanieken (bijv. verstelbare fauteuils of banken)
-
Aanspannen van singelbanden of het plaatsen van nieuwe
-
Vastzetten en repareren van stiknaden, losgeraakte knopen en verbindingen
-
Verhelpen van kraakgeluiden
-
Brandgaatjes tot 1,5 cm
-
Oppervlakteschades bewerken d.m.v. Smart Repair (krassen, schuurplekken en gaten tot 1,5 cm groot)
*de exacte voorwaarden staan in jouw persoonlijk certificaat.

Het Service Plus Plan is een gevolg van een mooie samenwerking tussen POS® Service Group en LCK® Nederland BV.
De POS® Service Group is een gerenommeerde servicedienst in binnen- en buitenland. Sinds 1987 heeft het bedrijf zich binnen de meubelbranche ontwikkeld tot één van de toonaangevende bedrijven op het gebied van “Full Service” voor dienstverlening op locatie bij je thuis.
LCK® Nederland BV is dé fabrikant voor specialistische onderhoudsproducten. Door intensieve samenwerking met de meubel-industrie wordt er in het laboratorium gezocht naar de meest geschikte onderhoudsproducten. Het resultaat is een enorme databank van 100.000+ stalen en een wereld aan kennis.
Viltglijders, doppen en wielen
Bij levering worden de meubels meestal voorzien van vloerbescherming, zoals vilt. Eetkamerstoelen met metalen poten of frames worden vaak door de fabriek al voorzien van de juiste dopjes. Maar deze onderdelen slijten door het gebruik. Door regelmatig de viltdoppen of plakviltjes te vervangen, voorkom je krassen op je vloer.
In onze winkel hebben wij vilt voor houten poten en plakvilt op voorraad. Er zijn tegenwoordig echter een scala aan metalen poten in verschillende uitvoeringen, diktes en vormen. Wij adviseren je in dat geval te oriënteren op een van de volgende websites:
Deze websites zijn zelfstandige bedrijven en onze winkel heeft hier geen connecties mee.
